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As our series of FAQs regarding the California Consumer Privacy Act (“CCPA”) continues we are

examining the scope of the law’s jurisdiction. These FAQs should help employers determine if they

are required to comply with the CCPA and if so, what steps their HR professionals and IT

departments should take to be in compliance.

As a reminder, the CCPA is a new privacy law that applies to data collected about California-based

employees. The CCPA will go into effect in early 2020, and employers who must comply should be

addressing compliance obligations now.

For US employers who have not had to comply with the GDPR, the requirements of the CCPA will

likely require a new analysis of the treatment of employee-data and implementation of updated or

new data policies. For employers with European operations, one key area of interest is the degree to

which the CCPA aligns with the European General Data Protection Regulation (“GDPR”). Employers

in compliance with the GDPR will likely already be familiar with many of the requirements of the

CCPA – and with some assistance, should be able to bring their operations and policies into

compliance with respect to California-based employees.

BCLP offers a complete compliance program for employers that includes a formal gap assessment

and tailored policies, procedures, and protocols to close identified gaps. Bryan Cave Leighton

Paisner LLP has a team of knowledgeable lawyers and other professionals prepared to help

employers address their obligations under the California Consumer Privacy Act. If you or your

organization would like more information on this or any other employment issue, please contact an

attorney in the Employment and Labor practice group.

QUESTION #6: DOES AN EMPLOYER NEED TO GENERATE REVENUE IN CALIFORNIA IN

ORDER FOR CCPA TO APPLY?
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The CCPA applies to “businesses,” a term that is defined, in part, as an entity that meets one of the

following three thresholds:

1. Annual gross revenue in excess of $25 million.

2. Purchases, receives for commercial purposes, sells, or shares for commercial purposes, personal

information of 50,000 or more consumers, or

3. Derives 50% of annual revenue from selling consumer personal information.[1]

While these have yet to be interpreted by a court or in connection with the California Attorney

General’s rulemaking process, the first revenue-oriented threshold that the statute does not specify

whether the $25 million must be generated within the state of California.

Any business that meets one of these three thresholds and has California-based employees will be

required to comply with the CCPA, as currently drafted.

[1] CPPA, Section 1798.140(c)(1)(A)-(C).
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This material is not comprehensive, is for informational purposes only, and is not legal advice. Your use or receipt

of this material does not create an attorney-client relationship between us. If you require legal advice, you should

consult an attorney regarding your particular circumstances. The choice of a lawyer is an important decision and

should not be based solely upon advertisements. This material may be “Attorney Advertising” under the ethics and

professional rules of certain jurisdictions. For advertising purposes, St. Louis, Missouri, is designated BCLP’s

principal office and Kathrine Dixon (kathrine.dixon@bclplaw.com) as the responsible attorney.


